Je negatieve gedachten stoppen

Je negatieve gedachten stoppen

08/12/2022 Body-Mind 0

Bij de sensatie blijven, de fysieke, lichamelijke ervaring is één van de krachtigste oefeningen die er is.

Negatieve gedachten stoppen
Foto door Gordon Johnson

Dat heb ik gemerkt tijdens het werken met anderen en door deze oefening zelf te doen. Het is een eenvoudige en tegelijkertijd ook een moeilijke oefening om je negatieve gedachten te stoppen.

Wanneer we openstaan voor de directe ervaring, brengt het ons in een staat van bewustzijn in het moment. Door alle zintuigen met elkaar te verbinden kunnen we de weg terug vinden uit het doolhof van gedachten. Dit betekent dat je je weg terug kunt vinden wanneer je vastzit in herinneringen aan het verleden of projecties naar een mogelijke toekomst.

Je kunt dit doen door je aandacht te verleggen naar wat je NU in je lichaam voelt, wat je NU ruikt, wat je NU hoort, wat je NU proeft, en als je je ogen open houdt, ook wat je zie NU.

NU is het moment van mogelijkheden.

In sommige spirituele praktijken is het enige moment.

Vaak leiden onze gedachten ons echter naar het verleden of de toekomst.

Wanneer we emoties ervaren, zijn we een stap verwijderd van directe ervaring. Wat we doen is een directe ervaring labelen en deze verstandelijk beredeneren met wat we uit eerdere ervaringen hebben geleerd. Voordat we ons er bewust van zijn, roept dit verhalen op die we aan deze emoties hebben gekoppelt. Hierbij worden de emoties en gedachten vaak krachtiger. Op dat moment ervaren we de werkelijke emotie niet. Wat we ervaren is niet het verdriet omdat we nu ergens verdrietig over zijn. Wat we ervaren is het verdriet om het feit dat we verdrietig zijn of we proberen het verdriet te begrijpen of we vergelijken het met alle andere momenten waarin we eerder verdrietig hebben gevoeld.

Als je ooit hebt geprobeerd volledig aanwezig te blijven bij je ervaring in het moment, dan weet je misschien dat alles constant verandert. Elk moment.

Nieuwsgierigheid

Het vereist echt aanwezig zijn en nieuwsgierig zijn om te zien en te voelen wat er werkelijk is op elk moment.

De transformaties die plaatsvinden door mensen die aanwezig blijven met sensaties of zintuiglijke input zijn verbazingwekkend.

Moeilijke emoties die je leven een lange tijd zwaar hebben gemaakt, worden plotseling draaglijk, zo niet zelfs fascinerende materie voor verdere onderzoek en beschouwing. Gedachten waar je mee vastzit en die gepaard gaan met emoties kunnen uiteen vallen, veranderen, verdwijnen of je realiseert je ineens dat het niet meer dan gedachten zijn.

Sensaties in het lichaam.

Probeer je emoties eens creatief te onderzoeken, ervaar waar in het lichaam het iets verandert, hoe het voelt. Kun je de vorm, kleur, vorm of textuur beschrijven… Wees nieuwsgierig en blijf alle verschuivingen en veranderingen ervan observeren, ook de hele kleine.

Probeer niets te veranderen! Vaak proberen we onze ervaringen direct te veranderen, zonder ze volledig te voelen of te ervaren. De geest neemt het voortouw bij het ervaren van een emotie en bestempelt deze als goed of slecht, positief of negatief. Dan worden we verleid om iets te doen, naar de emotie toe ‘bewegen’ of ervan af, afhankelijk van ons oordeel.

Door bij de ervaring te blijven en deze te beschrijven, zal de geest daarmee bezig zijn en niet in staat zijn om de leiding te nemen in de ervaring.

Zo simpel en toch zo moeilijk

Een mooie gewoonte om te ontwikkelen en een mooie meditatieve beoefening.