Embodiment

Embodiment

Embodiment (belichaming) gaat over het lichaam. Niet het lichaam als je vlees maar je lichaam als Soma (somatisch), het levende lichaam in zijn heelheid.

Veelal wordt het lichaam als een object beschouwd. Embodiment betreft het lichaam als wie we zijn: een ‘ik’. Het gaat om de gevoelde beleving van het lichaam ‘van binnen naar buiten’. Dit is toe te passen in welzijn, relaties, leiderschap, etc.

Vaak omschrijf ik het als: ‘Het lichaam als een aspect van wie je bent in relatie tot jezelf, de ander en het geheel.’

Om te ervaren wat ik bedoel wil ik je vragen te bedenken wanneer je voor het laatst heel hard hebt gelachen. Ga in gedachten eens terug naar dat moment. Wat ervaar je nu?

Wellicht vind je het lastig om dit te omschrijven. Wellicht denk je vooral aan woorden die emoties beschrijven. Embodiment gaat meer in op wat ik ook wel ‘the felt sense’ noem (term van Eugene Gendlin)

Denk bij the felt sense aan alles wat je lichamelijk ervaart.

De felt sense is een begrip dat lastig met woorden te definiëren, aangezien taal een rechtlijnig proces is, het heeft regels en structuur. De felt sense is een niet-lineaire ervaring, er zijn geen regels en het is onvoorspelbaar. Het is daar door lastig om de betekenis van de felt sense te vatten in woorden.

Felt sense ervaren

Om zelf te begrijpen wat met the felt sense bedoeld wordt, kun je dit best ervaren.

Daarom kun je hier een oefening (of eigenlijk twee korte oefeningen) doen. Vul hieronder je gegevens in en je wordt gelijk naar de oefening doorgestuurd.

Je zult merken dat the felt sense niet iets nieuws is maar misschien iets is waar je je nog niet altijd bewust van bent.

A felt sense is not a mental experience but a physical one. Physical. A bodily awareness of a situation or person
or event. An internal aura that encompasses everything you feel and know about the given subject at a given time
—encompasses it and communicates it to you all at once rather than detail by detail. 

Embodiment is…

Not size and shape but posture movement and attention

Hoe je bent ten opzichte van jezelf, de ander en het geheel.