Embodiment

Embodiment

Embodiment (belichaming) gaat over het lichaam. Niet het lichaam als je vlees maar je lichaam als Soma (somatisch), het levende lichaam in zijn heelheid.

Veelal wordt het lichaam als een object beschouwd. Embodiment betreft het lichaam als wie we zijn: een ‘ik’. Het gaat om de gevoelde beleving van het lichaam ‘van binnen naar buiten’. Dit is toe te passen in welzijn, relaties, leiderschap, etc.

Vaak omschrijf ik het als: ‘Het lichaam als een aspect van wie je bent in relatie tot jezelf, de ander en het geheel.’

Waarom embodiment in coaching?

Door aandacht te besteden aan wat er omgaat in je eigen lijf ontdek je gewoontes, voorkeursstijlen (gedrag) en patronen die je hebt ontwikkeld. Dit herkennen en erkennen maakt dat je meer je eigen keuzes kunt gaan maken. Keuzes maken die bij jou passen, niet de keuzes die je gewend bent te maken.

Daarnaast zul je ontdekken dat andere manieren van handelen ook bij jou kunnen passen. Je bent gewend op een bepaalde manier te reageren, te werken en te spreken maar wat als je ontdekt wat er nog meer mogelijk is. Dan heb je ineens veel meer keuze in hoe je iets doet. Je bent het niet gewend maar wellicht past het wel bij je. Dat kun je voelen. Je kunt ervaren of je bepaald gedrag nodig hebt of prettig vindt. Zo ontdek je je authieke voorkeursstijlen. Je zet jezelf in je kracht!

Hoe gaat embodiment coaching in zijn werk

Een embodiment coachingssessie is een gesprek tussen coachee en coach. Tijdens dit gesprek komen we in beweging. Zo betrek je niet alleen je denken bij je ontwikkeling maar ook je ervaren en je lichaamlijk weten.

Je lichaam is een onderdeel van wie je bent, alles wat je lichamelijk ervaart is aanwezig in je hele zijn, altijd. Ik maak je bewust van hoe je reageert in de situatie waar je op gecoacht wil worden?
Wat is je houding?
Wat zijn je lichamelijke sensaties?
Wat zijn je gedachten
Welke emoties ervaar je?

Ik stel je vragen, we veranderen onze houding, we bewegen en onderzoeken daarbij wat er bij jou opvalt. Wat er gebeurt.

Ieder mens is anders in zijn lichaam. Ieder mens reageert anders op situaties. Deze gewoontes beperken je opvattingsvermogen, je denken, je mogelijkheid om te verbinden met anderen enz.
Met behulp van embodiment coaching kun je je allereerst bewust worden van wat je gewoonlijk doet. Vervolgens kun je meer mogelijkheden zien en ervaren zodat je meer keuzes hebt om anders te reageren.

Coachdoelen kunnen heel verschillend zijn bijvoorbeeld:
Ik sta voor een moeilijke keuzes hoe maakt ik de juiste?
Ik wil beter worden in mijn werk en me zekerder voelen.
Ik wil minder last hebben van stress.
Wie ben ik nou eigenlijk echt?
Etc.

Embodiment coaching helpt je zelfbewuster te worden, meer lichaamsbewustzijn op te bouwen en beter in staat te zijn om te gaan met stressvolle situaties.
Lichaamsbewustzijn is een belangrijke basis voor flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Dit is enorm helpend in onze huidige onzekere, snel veranderende, complexe wereld.

Als dit je aanspreekt, aarzel dan niet – begin vandaag nog met het ontdekken van de geweldige voordelen van embodiment coaching! Zet de eerste stap naar een betere versie van jezelf door het nu uit te proberen.

Zelf ervaren

Om te ervaren wat ik bedoel met embodiment wil ik je vragen te bedenken wanneer je voor het laatst heel hard hebt gelachen. Ga in gedachten eens terug naar dat moment. Wat ervaar je nu?

Wellicht vind je het lastig om dit te omschrijven. Wellicht denk je vooral aan woorden die emoties beschrijven. Embodiment gaat vooral in op wat ook wel ‘the felt sense’ wordt genoemd (term van Eugene Gendlin)

Denk bij the felt sense aan alles wat je lichamelijk ervaart.

De felt sense is een begrip dat lastig met woorden te definiëren, aangezien taal een rechtlijnig proces is, het heeft regels en structuur. De felt sense is een niet-lineaire ervaring, er zijn geen regels en het is onvoorspelbaar. Het is daar door lastig om de betekenis van de felt sense te vatten in woorden.

Felt sense ervaren

Om zelf te begrijpen wat met the felt sense bedoeld wordt, kun je dit best ervaren.

Daarom kun je hier een oefening (of eigenlijk twee korte oefeningen) doen. Vul hieronder je gegevens in en je wordt gelijk naar de oefening doorgestuurd.

Je zult merken dat the felt sense niet iets nieuws is maar misschien iets is waar je je nog niet altijd bewust van bent.

“De hersenen zijn niet de enige cognitieve hulpbron die we tot onze beschikking hebben om problemen op te lossen…onze lichamen en hun perceptueel geleide bewegingen door de wereld doen veel van het werk dat nodig is om onze doelen te bereiken, en vervangen de behoefte aan complexe interne mentale representaties.” (Wilson & Golonka, 2013, blz. 1)
A felt sense is not a mental experience but a physical one. Physical. A bodily awareness of a situation or person
or event. An internal aura that encompasses everything you feel and know about the given subject at a given time
—encompasses it and communicates it to you all at once rather than detail by detail. 

Embodiment is…

Niet omvang en vorm maar houding, beweging en aandacht.

Hoe je bent ten opzichte van jezelf, de ander en het geheel.

Verbinding, voelen hoe je onderdeel bent van de wereld.

(Opnieuw) van jezelf houden!

The union between the intelligence of the mind and the intelligence of the body

Aanwezig en bewust in je lichaam zijn.