Geluksmomentjes

Het valt me moeilijk om te bedenken wat ik wil schrijven in deze tijd, in deze wereld. Hoe rechtvaardig ik het om te schrijven over je beter voelen, je gelukkiger voelen, terwijl er zoveel gebeurt in de wereld waar ik geen woorden voor heb. Zoveel verdriet, oorlog, onrecht, elke dag worden we er mee geconfronteerd en ik voel me verslagen!
Ik probeer overeind te blijven, sterk te zijn, maar het valt me zwaar. Steeds als ik het gevoel heb dat ik stevig sta, hoor, zie of lees ik weer iets en breekt mijn hart opnieuw. Dat kan thuis zijn maar het kan overal gebeuren, in de supermarkt, op het schoolplein, waar dan ook, nieuws is overal.

Vandaag herinnerde ik me een oefening die ik ooit deed; maak eens een lijst van dingen waar je gelukkig van wordt. Door te durven genieten van de dingen om me heen die ik mooi vind, kan ik beter tegen de spanning die de hartbrekende nieuwsberichten met zich meedragen. Ik weiger af te stompen, ik weiger om me niet druk te maken om alles wat er om me heen gebeurt. Dit betekent dat het me nog vaker zwaar zal vallen om overeind te blijven bij het horen van het nieuws. Daarom zal ik mijn best doen om ook de mooie kant van het leven, van de wereld, te blijven zien op de momenten waarop ik daar de kans toe heb. En er is veel moois te zien!

 

Tien geluksmomentjes om van te genieten:

1. Het prachtige roodborstje dat naast me op een tak landde. Ik zag hem en hoorde mezelf hardop zeggen: ‘Wat ben je mooi’. Het pluizige verenpak van het vogeltje, bruin en vurig rood. Wat een geluk om dat even te mogen zien.
2. De vrolijke hond die langs het fietspad druk heen en weer rent, weg van zijn baasje en weer terug. Het enthousiasme waarmee hij speels kwispelend zijn baasje aankijkt. Daarbij het geluk van mijn dochter die het ook ziet en hier hardop denkend van geniet.
3. Koffie! Koffie in de morgen, thuis in alle rust, zwart (met suiker), sterk, heet en heerlijk!
4. Narcissen die de kop alweer opsteken in januari. Het is wat vroeg, maar je houdt het toch niet tegen dus geniet ik er volop van! Ik vind ze prachtig.

5. Vers fruit in een fruitsalade. Zoet, zuur, stevig en zacht, alles ontmoet elkaar in een schaal. De smaken die samen komen, de kleuren die samen een prachtig geheel vormen. Stukje voor stukje verdwijnt alles in mijn mond, hoe zalig dat ik hier zomaar van mag genieten.
6. Mijn kinderen die door de deur binnenkomen, met verhalen, lieve dingen, gekkigheden, plannen, liedjes, wat dan ook! De kers op de taart is mijn zoon die zijn tas in de hoek legt (in plaats van midden in de kamer) en zijn jas aan de kapstok hangt, zonder dat ik dat aan hem vraag!

7. Vrienden ontmoeten en samen delen wat op dat moment belangrijk is. Soms luchtig, soms wat zwaarder maar altijd zo waardevol. Vandaag ging het over de dood, maar ook over assertiviteit! Hoe prachtig dat dat mogelijk is in de drukte van alledag.

8. Iemand die luid zingend langs me fietst. Vroeger vond ik dat raar en had ik zelfs last van plaatsvervangende schaamte. Tegenwoordig ben ik dankbaar voor de blijdschap in de persoon.

9. Iemand anders die al fietsend zwaait naar iemand in de flat waar mijn moeder woont. Wat vind ik het fijn te weten dat mensen zien en gezien worden! Ik kijk ook altijd of ik mijn moeder zie achter haar raam op de eerste verdieping, dat is in de afgelopen 2 jaren nog maar één keer gelukt, dat zou ook een geluksmomentje zijn.
10. Whats-app berichtjes; wat fijn een berichtje van een vriendin te ontvangen die vraagt hoe het met me gaat. Een berichtje van iemand met wie ik later die dag een afspraak heb die zegt: ‘Tot straks, ik heb er zin in.’ Een berichtje van iemand die een link van een tentoonstelling deelt waarvan ze verwacht dat ik dit leuk zal vinden.

Nu ik dit geschreven heb, ga ik na hoe ik me voel. Hoe ervaar deze bewuste geluksmomentjes? Ik voel me veel beter nu ik me dit bewust ben dan wanneer ik alleen met de tragische nieuwsfeiten moet dealen. Nieuws blijft nieuws en dat maak je niet mooier met een oefening. Ontkennen wat er in de wereld gebeurt werkt niet. Wat wel kan helpen is het gebruiken van geluksmomentjes om op een andere manier om gaan met het nieuws. Ik wil niet verharden in deze harde wereld, ik wil graag verzachten, dat doe ik door te genieten en zo de harde dingen in het leven dragelijker te maken.

 

Liefs, Trea


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.