Gevoelens over je gevoelens
Je vindt het waarschijnlijk belangrijk dat je boos, bang of overstuur bent, ik begrijp het wel. Je hebt het idee dat het ertoe doet. Jou is iets overkomen of aangedaan, dat is belangrijk! Sorry, dat is het niet… Gevoelens gebeuren gewoon. Het belang dat je er aan hecht komt van de betekenis die je er zelf aan geeft.
Het zijn onze metagevoelens, ze maken deel uit van de verhalen die je jezelf over je gevoelens vertelt. Ze zijn als het ware je rechtvaardigheidsgevoel, je eigen acceptatie van hoe je emotioneel zou moeten reageren en hoe je dat niet zou moeten doen. In het blog Waarom ik zo vaak de verkeerde keuze maak had ik het al over waarom het zo moeilijk is om de (volgens jou) juiste keuzes te maken. De juiste keuze maken wordt nog moeilijker gemaakt door metagevoelens. Ze zijn totaal niet helpend wanneer je probeert een verstandige keuze te maken. Ze helpen je eerder van de wal in de sloot en scheuren je van binnen nog verder uit elkaar.
Er zijn vier soorten metagevoelens:
Je slecht voelen over je slecht voelen (zelfhaat)
Je slecht voelen omdat je je goed voelt (schuldgevoel)
Je goed voelen over je slecht voelen (zelfingenomenheid/slachtoffer)
Je goed voelen over je goed voelen (ego/narcisme)
Om je los te maken van je gevoelens bij het maken van keuzes, is het belangrijk de waarheid onder ogen te zien. Gevoelens zijn niet altijd waar!
Gevoelens zijn niet altijd waar!
Jij geeft betekenis aan je gevoelens. Wellicht ben je vandaag boos. In dat geval zijn er vast diverse redenen te bedenken waarom je boos kan zijn. Sommige redenen zijn belangrijk voor je en anderen misschien niet. Jij bent vrij om te beslissen hoe belangrijk die redenen zijn. Ook beslis alleen jij of je gewoon een rotdag heb of dat deze boosheid bij je karakter hoort.
Daarom is een belangrijke vaardigheid om te ontwikkelen is het vermogen om de betekenis los te koppelen van het gevoel. Het vermogen te beseffen dat, omdat je iets voelt (boosheid), dit niet betekent dat heel het leven boosheid is.
Voor een emotioneel gezond leven is dit een onmisbare vaardigheid.
Dus wat betekenen je gevoelens dan wel?
Laat je gevoelens dus maar kletsen. Soms zorgen goede dingen ervoor dat je je slecht voelt. Soms zullen slechte dingen je een goed gevoel geven. Dat betekent niet dat ze goed of slecht zijn. Soms zul je je slecht voelen omdat je je goed voelt over een slechte zaak of zul je je goed voelen omdat je je slecht voelt over een goede zaak. Waaaat? De verwarring… Weet je wat? Laat die gevoelens maar zijn wat ze zijn… gevoelens.
Dit betekent niet dat je je gevoelens moet negeren, ze zijn zelfs belangrijk. Maar niet omdat ze iets zeggen over ons, over de wereld en over onze relatie ermee. Want dat doen ze niet, echt niet! Soms spreekt je gevoel de waarheid en soms ook niet.
Waar het om gaat is dat jij beslist. Jij beslist wat je geluk of je pijn betekent. Slechts één antwoord zal je niet meer doen twijfelen op de vraag: Wat betekent mijn gevoel? En dat antwoord is: Het betekent dat ik iets voel.