Waarom maak ik zo vaak de verkeerde keuze?

Waarom maak ik zo vaak de verkeerde keuze?

14/12/2022 Body-Mind 0

Hoe komt het toch dat ik zo vaak de verkeerde keuze maak die ik achteraf niet de juiste keuze vindt. En hoe nog belangrijker verander ik dit?

Het voelt gewoon goed om te bestellen
Photo by Eren Li

Er zijn twee redenen om iets in het leven te doen: a) omdat het goed voelt, of
b) omdat het iets is waarvan je denkt dat het goed of juist is.
Soms komen deze twee redenen tegelijk voor. Iets voelt goed EN is het juiste om te doen. Als dat het geval is toch… bel je vrienden om het te komen vieren!

Vaker, komen deze twee dingen niet overeen. Iets is goed om te doen maar voelt niet goed (vroeg opstaan voor je ochtendroutine, gaan sporten of de wc schoonmaken), of iets voelt super goed maar is niet het juiste om te doen (te veel chocola eten, nog even blijven hangen in de kroeg of op je telefoon zitten en je werk laten liggen).

Als krabben aan een muggenbult

Stel, je voelt dat je iets wil doen en je doet het. Dat voelt op dat moment goed, zoals krabben aan een muggenbult. Wat een opluchting! Je gevoel van willen is weg. Je voelt je tevreden. Eventjes dan. Die voldoening is net zo snel weer weg als dat ze kwam.

Doen wat goed en juist is, tja, da’s niet altijd makkelijk. Ten eerste; wat is het juiste om te doen? Daar moet je vaak goed over nadenken. Daarna moet je ook nog het juiste kiezen en instinctieve impulsen in de wind slaan. Hmmm, lang niet altijd makkelijk, waardoor je wellicht de keuze maakt die je de verkeerde keuze vindt.

Wanneer je jezelf er eenmaal toe hebt gebracht te doen wat goed is, duurt het positieve effect wel langer. Je bent trots en zal je dat nog lang herinneren. Wellicht vertel je het aan je vrienden en familie. In een enkel geval krijg je zelfs een onderscheiding, al zal dat bij het laten staan van die zak chips nog niet gebeuren…

Het punt is: het juiste doen, bouwt zelfrespect op. Het geeft betekenis aan je leven.

Negeer gewoon je gevoelens…

De oplossing is simpel; negeer je gevoelens en doe wat goed is. Zo eenvoudig is het. Jammer genoeg, zoals veel dingen in het leven, is het eenvoudig maar niet makkelijk! Je brein ontvangt coflicterende signalen waar het niet van houdt. Onzekerheid is zeg maar niet echt een ding voor je hersenen, veel te ongemakkelijk. Je brein heeft er veel voor over om onder dit ongemak uit te komen.

Je brein zal je proberen te overtuigen dat wat goed voelt om te doen ook het goede is om te doen. Dus je weet dat je die pizza niet moet bestellen. Maar je brein zegt: “Hé, je hebt een zware dag gehad, je verdient het om niet te hoeven koken.”

Je lijf volgt met het afstaan van stofjes die je alleen bij de gedachte aan die pizza met extra kaas super blij maken, dus wat goed voelt, voelt ineens als het juiste en je drukt je op bestellen… Dit alles is vast niet nieuw voor je. Sterker nog, je hebt waarschijnlijk eerder geprobeerd om van een aantal van je eigen ongewenste gevoelens en impulsen af te komen.

Wees niet te hard voor jezelf wanneer je toch weer de keuze maakt die je achteraf niet de juiste keuze vindt. Het is menselijk! Wanneer je probeert je emoties onder controle te krijgen gaan ze zich vermenigvuldigen als konijnen. Dat helpt je ook alleen maar van de wal in de sloot.

Waarom dat gebeurt en hoe je hier mee om kunt gaan, kun je lezen in het blog over gevoelens over je gevoelens.

Voor nu concludeer ik dat jezelf bewust zijn van hoe je brein en je gevoelens je voor de gek houden het begin van het maken van betere keuzes. Wat je verder te doen hebt? Niets! Het best werkende middel is het er te laten zijn.